Plaited rug,Neiti,Hulda,Ketosen,Villit,Retket,näin,teet,pyöreä,palmikoitu,matto,räsyistä,käytetty,käytetyistä,teepaidoista ,lakanoista,kierrätys,kierrätetty,hauska,idea,rug,braided,old,used,tshirts,sheets,DIY,tutorial,round,recycled,ideas,fun,carpet,sisustus,koti,home,creative,luova,edullinen,cheap,decor,vanhoista,tuunaa,tuunaus,teeseitse,oomatekemä,itsetehty,plaited rug,no-sew,craft,käsityö,creation,luomus,MissHuldaKetonenAndHerExcitingAdventures,NeitiHuldaKetosenVillitSeikkailut,ragrug,rag,räsy,räsymatto,matonkude,Neiti,Hulda,Ketosen,Villit,Retket,näin,teet,pyöreä,palmikoitu,matto,räsyistä,käytetty,käytetyistä,teepaidoista ,lakanoista,kierrätys,kierrätetty,hauska,idea,rug,braided,old,used,tshirts,sheets,DIY,tutorial,round,recycled,ideas,fun,carpet,sisustus,koti,home,creative,luova,edullinen,cheap,decor,vanhoista,tuunaa,tuunaus,teeseitse,oomatekemä,itsetehty,plaited rug,no-sew,craft,käsityö,creation,luomus,MissHuldaKetonenAndHerExcitingAdventures,NeitiHuldaKetosenVillitSeikkailut,ragrug,rag,räsy,räsymatto,matonkude,

Palmikoitu matto


Muutama kauhtunut ja kulahtanut teepaita sai uuden tehtävän palmikoituna mattona. Mahtuipa mukaan myös yhdet Hyksin sairaalapöksytkin (eivät olleet Neiti Hulda Ketosen, vaikka moni hänet tunteva voisi oikein hyvin kuvitella juuri hänen lähtevän kesken hoitojen kotiin tippaletku perässään roikkuen juuri silloin, kun hän itse päättää lähteä) ja pari lakanaa. Materiaalit eivät maksaneet mitään (ellei Hyks lähetä laskua) ja ilo kierrätyksestä onkin tekijänsä paras palkka, roskiinhan nuo muuten olisivat joutaneet. Jos omalle lattialle tämä tuotos on liian värikäs, niin naapurin retrokotiin sen voisi hyvinkin kuvitella. Tai kummitädin kesäpalatsin huussin lattialle, vai pelästyisivätköhän kärpäset.. Kesä ja kärpäset:)

Ainiin, tulihan tälle hintaa. Noin 75 senttiä köyhtyi talous, kuumaliiman osalta. Per matto. Pieni matto.

Ja näin se tehdään:

KUTEIDEN LEIKKAUS

Leikkaa t-paidat noin neljän sentin levyisiksi nauhoiksi kuvan mukaan ja ohenna päät viistoon leikaten.  Voit leikata yksittäisiä nauhoja kuten kuvassa tai pidemmäksi pötköksi. Yksi palmikon kolmesta nauhasta kannattaa pitää lyhyenä solmujen välttämiseksi.  Lakanakuteet  Neiti Ketonen leikkaa vinoon langansuuntaan palmikoituun mattoon, tällöin kude hieman venyy ja näyttää matossa kauniimmalta.

Neiti Hulda Ketosen Villit Retket näin teet pyöreä palmikoitu matto räsyistä teepaidoista lakanoista kierrätys kierrätetty hauska idea rug braided used tshirts sheets DIY tutorial no-sew round recycled ideas fun

PALMIKOINTI JA KIINNITYS

  1. Ohenna 20-30 cm nauhojen alusta, alkusolmun kohdassa nauhat saavat olla mahdollisimman kapeita. Solmi kolme nauhaa yhteen ja aloita letitys.
  2. Hiljalleen palmikko muuttuu paksummaksi alun jälkeen.
  3. Kun vaihdat väriä/jatkat, laita nauhojen viistoja päitä hieman lomittain, näin vaihto jää huomaamattomaksi.
  4. Pidä letitettävistä nauhoista aina yksi korkeintaan vain puolen metrin pituisena eli lyhyenä, näin saat aina juuri sen vedettyä nauhahässäkästä irti, etkä ole ihan solmussa.
  5. Pyykkipoika on hyvä stoppari kun haluat välillä huilata.
  6. Maton keskustan voi tehdä jo aika alussakin niin halutessaan. Tällöin leikkaa solmu irti ja ala muodostamaan palmikosta ympyrää.
  7. Tässä vaiheessa olet jo leikannut tukevasta lakanakankaasta tai vastaavasta mattosi kokoisen ympyrän ja merkannut sen keskipisteen vaikka pienellä reiällä. Siihen sitten vain kuumaliimaa, ja tälläät palmikkoympyrän siihen.
  8. Jatka liimaamista alussa pari senttiä kerrallaan, homman edetessä voi sitten liimaa levitellä aina sen mukaan, mitä itse ennättää kiinnittää, Huldan nopeudella noin viisitoista senttiä kerrallaan.
  9. Ja siitä sitten se lähtee, jeee! Mattoon, jonka halkaisija on noin 80 cm, menee Huldaneidiltä 2-3 isoa kuumaliimapuikkoa, ja kun Neiti hamstraa aina kilon paketin kerralla halpahallista, ja yhdelle puikolle tulee hintaa noin 0,25€ eli pikkumattoon rapiat seitsemänkymmentä senttiä maksaa tuo kuumaliiman osuus.

image

Jatka samaan malliin. Voit välillä liimata palmikkoa ympyräksi tai seikkailla villisti, kuten Hulda tekee, ja letittää kerralla valtavan vuoren. Ja siitä sitten ihmettelemään kun ympyrä kasvaa, että mitähän värejä sitä onkaan tullut käytettyä..

Kun näyttää siltä, että matto on sopivan kokoinen ja näköinen, ohenna taas kuteiden päät niin kuin aloittaessasikin ja työnnä viimeiset suirut vaikka saksien kärjillä piiloon. Leikkaa ylimääräinen pohjakangas pois ympäriltä ja käännä teos nurinpäin.

image

Ja sitten naapurin Kyöstin vanhat maalit käyttöön. Niin, juuri ne, jotka ovat olleet menossa ongelmajätteisiin viisi vuotta. Juuri sopivan kuivunutta ja kökköistä, kuin tehty tähän tarkoitukseen (jos maali on uudempaa, niin nyt on lupa jättää kansi auki sitten muutamaksi päiväksi). Levitä maali sudilla tai telalla maton nurjalle puolelle, laita muovi päälle ja käännä koko hoito kuin lettu taas oikeinpäin.  Ja siinä se on, melkein valmis. Välillä käyt sitten vain tallomassa ja tinttaamassa mattoa jaloilla ja päivän kuivuttuaan voi maton taas kääntää nurinpäin ja ottaa muovin pois. Sitten vielä kuivatellaan päivä nurjaltakin puolelta. Valmista:)

Matto kyllä pysyy kasassa ilman tuota vanhaa maaliakin, mutta huomattavasti tukevamman siitä saa maalin kanssa. Ja maalihan ei lähde matosta kulumallakaan pois, ainakaan sama maali ei lähtenyt naapurin Kyöstin vaatteista, ikinä. Ja kestääpä sitten laiturilla pesun ja muut rehvakkaammat otteet. Siis matto. Kesällä matto kuivuu kuumalla ilmalla hyvin pesun jälkeen ihan auringossa vaakatasossa (Huldan vieressä), talvella se tarvitseekin sitten jo lattialämmityksen (niinkuin Huldakin) kuivuakseen. Sen verran on siinä paksuutta, ja ennen kaikkea, luonnetta. Siis matossa.

P.s. Hulda keittää aina ensin kaikki vanhat lakanat ja teepaidat patansa pohjalla, lähtee pöpöt ja liiat pölyt muille kylille. Nykyihminen käyttäisi kai kuudenkympin pesuohjelmaa ja kuivausrumpua, jos sellainen huushollista löytyy. Joskus hän myös värjää virttyneitä lakanoita punaisen sukan tekniikalla. Jos siis sellainen on pataasi eksynyt, saat entisistä valkoisista lakanoista kauniin vaaleanpunaisia, tuttu juttu.

HULDAN POONUSVINKIT:

Kuumaliima, ainakin se halpahallin halvin, kesti 40 asteen vesipesun pyykkimasiinassa. Ei irronnut aluskankaasta palmikko. Jos kokeilet jotain muuta liimaa, tee ensin pieni palmikon pätkä ja liimaa se aluskankaan palaselle, ja sitten koepesu. Ei tarvitse sitten jännittää kestääkö se matossa. Kuumaliimaa käytetään tässä matossa sen verran, että palmikko pysyy aluskankaassa kiinni. Maali sitten kovettaa aluskankaan.

Maalina Hulda käytti sellaista, millä voi tuvan seinätkin maalata. Naapurin Kyöstin ulkokäyttöön tarkoitetut aitamaalit saa herra hävittää ihan muilla keinoin, niitä myrkkyjä ei Hulda tupaansa ota. Maali on sopivan paksuista noin jukurtin paksuisena, ohuemmat litkut saattavat mennä maton läpi pilaten koko työn. Eli uudempaa juoksevampaa maalia kuivatellaan kansi auki niin kauan välillä hämmentäen, että paksuuntuu. Ja ei sitten säästellä siinä maalin määrässä, sitä saa lotrata ihan kunnolla.

Maali on kuivaa noin päivässä ja kun muovi irtoaa siitä helposti. Muista kuitenkin antaa kuivua vielä nurinpäin muutama tunti. Muoviksi kelpaa vaikka jätesäkki yhdeltä sivulta aukaistuna, mutta läpinäkyvä muovi helpottaa hommaa. Siitä kun näkee läpi, ettei maalin kanssa tule sitten sotattua.

Jos käytät ohuempaa vaikkapa poppanoihin tarkoitettua kudetta, kannattaa sitä käyttää paksuudesta riippuen kaksin, kolmin tai nelinkertaisena. Näppituntumalla on tässä hommassa edettävä, ja silmä näyttää mikä on hyvä. Pieni matto, jonka halkaisija on noin 80 senttiä, painaa valmiina reilun kilon. Jos siis ostat kuteen joltain toiselta kyläläiseltä, semmoinen reilu kilo pitäisi riittää.

Neiti Ketonen on tehnyt tällä samalla meiningillä myös paljon isompia mattoja, joten koko on juuri sellainen mikä sen oman pirtin lattialle passaa. Pesuhommissa sitten kyllä tarvitaan naapurin Kyöstiä, sen verran painoa tulee tuolle isolle palmikkohässäkälle laiturilla. Mutta kun heittelee siihen märän puhtaan maton päälle isoja vroteepyyhkeitä ja talloo jaloillansa niihin liian veden, no johan tuo kevenee ja kuivuu sitten nopeammin. On siinä tanssitkin tanssittu, märällä matolla vroteepyyhkeiden päällä paljain jaloin, kesäyön hämärässä.. Ei tosin kyllä Kyöstin kanssa.

JA MUISTA AINA, LIIKENTEESSÄ, MONTA VAARAA OMPI EESSÄ.. Eli tee aina pieni mallipala niillä materiaaleilla, joilla aiot matonkin tehdä. Kooksi riittää vaikka patalapun kokoinen tilkku. Ja sitten tee sille koepesu. Nyrkkipyykillä, jos niin aiot matonkin pestä ja pesulassa, jos sinne luomuksesi kiikutat (muista pyytää pesulasta pesuohjelma, jolla he patalappusi koepesevät). Kaikki materiaalit niin kudetta kuin liimaa myöten ovat aina yksilöitä. Laajoissa tutkimuksissaan Neiti Ketonen huomasi, että yksi seinämaaleista liukeni vedessä, eikä kestänytkään pesussa. Parhaiten kestivät saunatupaan tarkoitetut märkien tilojen maalit, kuten Tikkurilan Luja 20 ja Teknoksen Aqua Futura 20 (molemmat vesiohenteisia) sekä tärpättiohenteinen Tikkurilan Miranol alkydimaali, joka on myös sisäkäyttöön tarkoitettu.

Laitapa kommenttia ja kysymyksiä, Hulda kyllä vastaa jos vain tietää vastauksen. Ja jos haluat lisää uusia ohjeita, ryhdypä seuraamaan Huldan plokia. No, tuleepa nuita ohjeita lisää kuitenkin, ajan kanssa,  Hulda kun vasta harjoittelee kirjeenvaihtoa plokinsa kanssa:) Ja saatpa laittaa kuvankin Huldalle omasta matostasi. Hulda julkaisee sen, jos annat luvan. Olisi mukava nähdä, millaisia tuotoksia sinulta syntyy!

Ja tässä vielä nauhan värin vaihtamisesta/jatkamisesta pari selventävää kuvaa:)

image
Värin vaihtaminen tai nauhan jatkaminen ilman solmua kuten Hulda tekee.
image
Värin vaihtaminen solmulla: Leikkaa kuteen molempiin päihin reikä. Pujota uusi sininen nauha vanhan punaisen nauhan reiästä. Pujota sitten sinisen nauhan toinen pää sinisen nauhan reiästä, ja vedä sininen nauha kokonaan läpi. Voit jättää solmukohdan aika löysäksi ja kiristää sitä jos siltä tuntuu. Kohtaan jää pieni solmu, mutta aika näppärästi sen yleensä saa piilotettua nurjalle puolelle. Hiukan enemmän aikaa menee, mutta tämä tekniikka saattaa olla vasta-alkajalle helpompi.

35 vastausta artikkeliin “Palmikoitu matto”

  1. Hieno matto ja hyvin jaksettu kertoa tuo teko ohje tällainen aloittelijakin jopa uskaltaisi kokeilla, ehkä kokeilenkin ,KIITOS KUVISTA JA OHJEESTA

    Liked by 1 henkilö

  2. Tosi hyvännäköinen ja ohjeet kirjoitettu hauskasti. Voisin vaikka ruveta seuraamaan mukavan kielenkäytön perusteella 🙂 Käsityöihminen en ole ja siksi en ihan ymmärtänyt, että miten se uusi letti liitetään siihen jo valmiiseen?

    Liked by 1 henkilö

  3. Selkeä ohje ja hyvät kuvat. Ilmaisusta huokuu kokemisen tuntu. Todella mukavaa tekstiä lukea. Innolla odotan uusia julkaisuja. Blogillasi on viehkeä ja kiinnostava nimi. Kiitos

    Liked by 1 henkilö

  4. Itse teen keväisin karhunsammaleesta portaitten eteen maton samalla tavalla palmikoimalla. Olen sen nurjalta puolelta isolla neulalla ja langalla sitten yhdistänyt, mutta tuo pohja, maali ja liima olikin nyt uusi idea, jota voi hyödyntää.

    Liked by 1 henkilö

  5. Ihana matto! Mitä luulet, pystyisikö tämän maton toteuttamaan oikein isonakin (halkaisija 150-200cm) vai olisinko jo pulassa? 🙂 Keksitkö, mikä kaikki voisi mennä pieleen? On kyllä niin ihana, että taidan kokeilla…

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos ihanat Neidit ja Rouvat kommenteista. Hulda hiukan tarkensi ohjeita ja laittaa lisää poonusvinkkejä kysymysten mukaan. Maton voi siis tehdä ihan minkä kokoisena vain. Pienempiä Hulda on käyttänyt jakkaralla pyllyn alla ja isompia salin lattialla. Poonusvinkeistä löytyy nyt pesuvinkki isommalle matolle☺️

      Tykkää

    1. Huldankin sukulaistyttö teki tällaisia aikoinaan maitopusseista, silloin kun maito vielä myytiin kaupoissa litran muovipusseissa. Tuo tyttö oli syntynyt 1903:) Tosin hän ompeli palmikot kiinni toisiinsa. Näppärä tyttö.

      Tykkää

  6. Mä en jostain syystä tajunnu kuteen jatkoskohtaa. Liimataanko vai solmitaanko yhteen että pystyy letitystä jatkamaan eikä kohta purkaannu.
    Ihana matto ja tekisin kun vaan aikaa löytäsin.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti